top of page

Månadsbrev september

Månadsbrev – Ramirent Safe Access AB

Månad: September – 2024

 

Inledning

Det generella marknadsläget i byggbranschen kvarstår sedan tidigare och bolaget räknar med att marknadsläget kommer att bestå under längre tid framöver. Fram tills nu har offentliga sektorer såsom skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden m.m. renoverats och nyproducerats. Dock upplever vi att marknadsläget nått en stagnerande fas, vilket innebär att färre beslut gällande kommande projektstarter generellt fattas vilket berör samtliga segment. Bolaget har under en längre tid bearbetat kunder och beställare inom segmenten industri och infrastruktur. Vi märker nu av att andelen startade projekt ökar inom dessa segment, samtidigt som tidigare startade projekt inom dessa segment vuxit i projektvolymer under hösten.

 

Prissättningen skiljer sig även åt mellan de olika segmenten och generellt är prissättningen lägre inom industri och infraprojekt än projekt vi historiskt verkat på. Bolagets kostnader för att driva projekt består dock och därför kan vi inte nog belysa vikten av att produktionen alltid måste prestera enligt produktionsmålen eller bättre i varje enskilt projekt. Är du omedveten om dina produktionsmål tar du omgående reda på dessa.

Konkurrensen på marknaden är fortsättningsvis exceptionell svår vilket prispressen tydligt vittnar om. Detta resulterar i orimligt låga priser och de aktörer som i regel vinner nya projekt gör det på bekostnad av obefintliga marginaler, dvs när ett nytt projekt påbörjas är det noll-marginal eller till och med minus-marginal i kalkylerna.

 

Bolaget befinner sig i en väldigt tuff period sett till marknadsläget. Därför är det viktigare än någonsin att vi alla arbetar tillsammans med gemensamma mål samt att vi stöttar varandra och bidrar till att hjälpa företaget genom den utmanande situation som byggbranschen befinner sig i.

 

Kom även ihåg:

Rapportera alltid hinder i produktionen om vi hindras i våra arbeten samma dag. Detta gäller särskild dig som är anställd som yrkesarbetare eller Ledande montör. Detta gör du genom att uppsöka eller ringa din närmaste Arbetsledare eller Projektchef, som därefter upprättar en skriftlig anmälan till beställaren. Detta är oerhört viktigt för bolaget eftersom det i slutfasen av projekten i regel uppstår diskussioner om olika händelser. Finns det då inrapporterade hinder kan vi i regel hantera sådana situationer mycket enklare, samt med minskad risk för viten/tillkommande kostnader.

 

Regionerna: händelser i månaden

 

  • Här följer några av verksamhetens händelser i månaden: Några exempel på pågående aktiviteter är:


  • Under månaden lyckades vi stänga flertalet potentiella affärer. Totalt adderade vi 9 nya projekt varvid 1 väderskyddsprojekt. De nya projekten berör arbeten inom samtliga segment såsom ROT, nyproduktion, industri och infrastruktur.  


  • Förbifarten – Vi monterar fristående ställningar i de södra tunnelsektionerna. Höjden är cirka 38 meter styck. Totalt byggs 4 stycken i nuläget. I aktuellt projekt bygger vi även markväderskydd utanför tunnlarna.


  • Gävle kraftverk – Vi har lämnat in ramavtal gällande service, underhåll och projekt.

     

  • Uppsala Vatten - Vi har lämnat in ramavtal gällande service, underhåll och projekt.

     

  • Skanska – Vi har fått ett ramavtalsförslag från Skanska i region Mälardalen. Fram till 2022 hade bolaget ramavtal i regionen med Skanska. Bolaget ser ett värde i att återinföra samarbete med Skanska i tak med att nyproduktionen i framtiden återupptas. Avtalet är giltigt från 2025.

     

  • Astra Zeneca: Vi har påbörjat arbeten gällande industriprojekt Astra, med start under oktober.


  • Det pågår flera intressanta och parallella dialoger med olika beställare om projekt vi är intresserad av under hösten. Håll utkik på sociala medier för att hålla er uppdaterade:  https://www.linkedin.com/company/ramirent-safe-access-ab/


 

Kvalitet, miljö och arbetsmiljö

 

  • Vi har inga inrapporterade olyckor under månaden.


  • Vi genomför månadsvis för få inrapporteringar i Falcony. Grundkriterierna är att alla anställda tjänstemän i produktionen ska inrapportera minst 1 st. aktivitet i Falcony per månad. Detta gäller samtliga berörda utan undantag. Denna månad har vi totalt inrapporterat 5 aktiviteter.

 

 

Omorganisation av region väst (Göteborg med omnejd)

 

Byggkonjunkturen har kraftigt påverkat verksamheten i region väst med betydande försämrad lönsamhet under en längre period.  Bolaget har vidtag flera åtgärder i flera steg under en längre period i syfte att möjliggöra fortsatt verksamhet i regionen över tid.

Trots detta har de vidtagna åtgärderna inte varit tillräckliga. Som en följd av den mycket svåra marknadssituationen i regionen och med hänsyn till framtida utsikter för bolaget att driva verksamhet i regionen, gör bolaget den sammantagna bedömningen att det inte längre är möjligt att bedriva någon typ av ställningsverksamhet i regionen alls.

Därför har bolaget beslutat att region väst kommer att läggas ned i sin helhet, vilket påverkar och berör samtliga anställda i regionen. Detta betyder även att bolaget inte kommer att addera flera projekt till verksamheten i region väst. Fokus för regionen är istället att avsluta alla pågående projekt innan årsskiftet.

Allt material som finns tillgängligt i regionen kommer att transporteras från regionen till Brunna och Sala. Detta arbete har redan påbörjats och beräknas pågå under stora delar av året i olika omgångar.  

 

Annat ifrån bolaget

Glöm inte bort att anmäla dig till årets julbord senast 31 oktober till din närmaste chef för dig som vill delta. Som tidigare informerat äger årets julbord rum ombord på en härlig julkryssning från fredag 13 december till lördag 14 december.

 

 

Kollegor som vi särskilt vill uppmärksamma och gratulera i kommande månad

 

September månad

  • Kari Tienari - 15 oktober

  • Petri Arnberg - 17 oktober

  • Petsko Fält - 5 oktober

  • Christian Sanchez - 31 oktober

  • Jesper Remmelmann – som fyller 50 år 😊 - 25 oktober

  • Daniel Pertot - 2 oktober                                                

 

Övrig information

MB-gruppen är ett fackligt stöd med kopplingar till Byggnads och som utgör länken mellan yrkesarbetare och företaget. Du kan alltid vända dig till MB-gruppen om du har frågor om din anställning. Mer information på www.ramirentsafeaccess.com – Logga in / Startsida intranät.

 

 

 

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Nya metodbeskrivningar - JM

JM har uppdaterat sina metodbeskrivningar gällande både puts- och murningsarbeten. Uppdateringarna gäller med omgående start och innebär...

Julbord 2024

Välkommen till julbord 2024   Vi har glädjen att bjuda in till årets julbord, som i år blir extra speciellt då det äger rum ombord på en...

コメント


bottom of page